26 Mayıs 2022 Perşembe

Doğada vakit geçirmek psikolojimize iyi geliyor mu? Dünyadaki araştırmalar ne diyor?

 


Havaların iyice ısındığı, doğanın canlanıp güzelleştiği bu Mayıs günlerinde, artık bizler de daha çok dışarıda vakit geçirebiliyoruz.

Deniz kenarında oturup dalgaları, onların bembeyaz köpüklerini, martıları ve karabatakları izlemeyi, denizin sesini dinlemeyi, kokusunu içine çekmeyi… Ya da bir parkta ağaçların rüzgarda sağa sola hafifçe sallanan yemyeşil dallarının altında, etraftaki harika çiçeklerin mis gibi kokusu içinde oturup dinlenmeyi, belki dallardaki serçeleri izlemeyi, rüzgarda hışırdayan yaprakların sesini dinlemeyi… Veya kırlarda rengarenk çiçekleri toplamayı, ağaç altında piknik yapıp gökyüzünde akıp geçen bembeyaz bulutları izlemeyi… Kim sevmez değil mi?  

Peki bu güzellikler içinde, yani doğada vakit geçirmekle ilgili uzmanlar neler diyorlar?

Deniz veya göl kenarında, bir parkta ağaçların altında veya ormanda, yani insanın kendi yaşam şekline ve yerine göre olabilecek tüm doğal ortamlarda vakit geçirmek, araştırmalara göre de insan psikolojisine, anksiyeteye ve hatta depresyona iyi geliyor…

İngiltere’deki Essex Üniversitesinde depresyon hastaları üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, parkta yürüyüş yapan bir grup hastanın yüzde 90’ının o yürüyüşten sonra kendine güveninin arttığı, hastaların ¾ ünün de daha az moral bozukluğu hissettiği tespit edilmiş.

Yine İngiltere’deki aile doktorları bazı kronik hastalık vakalarında “doğada olmayı”, deniz kenarlarında veya kırlarda vakit geçirmeyi, reçetelerine eklemeye başlamışlar.

Dünyada ayrıca psikologlar tarafından son yıllarda doğada yürüyerek veya oturarak yapılan yeni bir yöntem olan “ekoterapi” kullanılmaya başlanmış durumda.

İşte bütün bu araştırmalar ve uzmanların görüşü aslında doğanın parçası olan insanın doğayla ne kadar iç içe yaşarsa, ne kadar çok doğada vakit geçirirse, hem ruh hem de beden sağlığının o kadar iyi olacağını gösteriyor bize…

Havaların özellikle artık güzel olduğunu düşünürsek, bu doğal yöntemi, yani doğada vakit geçirmeyi, kendimizi daha iyi hissetmek için neden bilinçli bir şekilde kullanmayalım, değil mi?

İşte siz de gerçekten kendi ruh-zihin ve beden sağlığınıza katkıda bulunmak istiyorsanız, enerjinizi, neşenizi arttırmak, sağlığınızı daha iyi hale getirmek, daha moralli, motive ve güçlü hissetmek istiyorsanız doğada vakit geçirmek eminim buna yardımcı olacaktır.

Tabi bunu yaparken, dikkat etmemiz gereken bazı küçük şeyleri hatırlatmak isterim: 

Doğada vakit geçirdiğimizde, hiç olmazsa bu sürelerde, ne kadar süre olduğu önemli değil, cep telefonundan uzak kalmak eminim daha iyi gelecektir. Dikkati doğaya vermek, zihni daha rahat boşaltacak, doğal bir meditasyon gibi beden ve ruh sağlığına iyi gelecektir.

Ayrıca mümkünse bu zamanları kişinin ya pozitif olduğuna inandığı kişilerle ya da yalnız değerlendirmesi, onun kendisine yapıcı ve olumlu bir zamanı hediye etmesi demek olacaktır.

Bir de doğada vakit geçirirken, doğayı, onun döngüsünü, orada gerçekleşen ekolojik yaşamı, hayvanları ve bitkileri izlemek, kişiye bambaşka bir zenginlik katacak, onu hem dinlendirecek hem de kendi özüne yaklaştıracaktır.

Doğanın gücüne ve şifasına yürekten inanan ve hem kendi yaşamında bunu elinden geldiğince uygulamaya koymaya çalışan hem de seanslara gelen danışanlara meditasyon olarak doğada vakit geçirmeyi yıllardır öneren ve çok olumlu sonuçlarına hep tanık olan biri olarak, sizlere bu yazıyı, kendi evimin balkonunda, mavi gökyüzü, beyaz bulutlar, ağaçların dalları, kuşlar olan bir manzara ve balkondaki çiçeklerimin rengarenk görüntüleri ve büyüleyici güzellikteki kokuları (özellikle hanımeli ve hercai menekşelerin) eşliğinde yazıyorum…

Umarım, dünyadaki bu konudaki araştırmalar ve doğada vakit geçiren insanların aldığı olumlu sonuçlar sizin de hayatınıza ışık tutar ve katkı sağlar…

Ve böylece yaza yaklaştığımız bu güzel havalarda dışarıda, doğada daha çok vakit geçirirken, bunu bilinçli bir şekilde yaparak, ruh ve beden sağlığınızı da daha iyiye götürebilir, kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz.

 

Sevgiyle,

İpek Cihan Bilgin

26.05.2022

 

 


İpek Cihan Bilgin’in web sitesi:


http://www.duygusalarinma.com



Blogtaki tüm yazıların yayın hakları saklıdır


(c) copyright İpek Cihan Bilgin

 

 

 

 

  

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder