27 Nisan 2022 Çarşamba

Yeni biriyle tanıştığınızda mutlu ve uzun bir ilişki için nelere dikkat etmelisiniz?


 

Journal of Research in Personality dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma, mutlu ve sağlıklı ilişkileri olan kişilerin, eşleriyle kendilerinin belli karakter özelliklerinin benzeştiğini söylüyor.


Bu karakter özellikleri:

1-dürütslük-alçakgönüllülük

2-duygusallık

3-dışadönüklük

4-uyumluluk

5-vicdanlı olma

6-deneyime açık olma

olarak listelenmiş


Araştırma, bu karakter özelliklerinden “dürüstlük-alçakgönüllülük” ve “deneyime açık olma”nın da öncelikle önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle bu iki alan kişilerin değer yargılarıyla da örtüşüyormuş.

“Dürüstlük- alçakgönüllük” karakterinin özellikleri, samimiyet, dürüstlük, sadakat ve mütevazi olmak olarak belirtilirken, “Deneyime açık olma” karakterinin özellikleri de meraklılık, yaratıcılık, yenilikçilik, entelektüel olmak olarak belirtilmiş.

Araştırmaya göre: Değerler ilişkilerin önemli bir bölümünü oluşturuyor.  İnsanlar, değerlerinin yakın ilişki içinde oldukları kişiler tarafından paylaşıldığını varsayma ve kendi değerlerine benzeyen kişilerle ilişkiler geliştirme eğiliminde oluyorlar.

Yani kısacası bir ilişkiye başlarken, karşıdaki kişinin karakter özelliklerini iyi incelemeli, gözlemlemeli, o kişiyi iyi tanımalı ve bizimle değerleri, önemli karakteristik özellikleri benzeşiyor mu ona bakmalıyız... Bu araştırma da bu bakacağımız özellikler için bizlere önemli noktaları gösteriyor.

Araştırma bu benzerliklerle ilgili konuda ayrıca

1-Karşıdaki kişi fiziksel olarak çekici gelmiyorsa, karakteristik olarak benzerlikler olsa da ilişkinin kurulamayacağını

2-Bu benzerlikleri gözlemlerken gerçekçi olmak gerektiğini, yani olmasını istediğimizi değil de olanı görmemiz gerektiğini anlatıyor.

Yeni biriyle tanıştığınızda uzun, mutlu ve sağlıklı bir ilişki istiyorsanız bu araştırmanın söylediklerini de dikkate alın derim…

Ayrıca ilişkilerde en önemli şeyin “sevgi” olduğunu da tekrar hatırlatmak isterim. Karşı tarafla değerlerin ve karakteristik özelliklerin benzeşmesi önemli elbette ancak tanıştığımız kişinin ne kadar sevgi dolu olduğu, kendine ve diğer insanlara karşı ne kadar sevgiyle yaklaştığı, bize de ne kadar sevgiyle yaklaşacağının bir göstergesi…

İşte tüm bunlar göz önüne alınıp, iyi bir değerlendirmeyle doğru seçim yapılarak başlanan ilişkiler kuşkusuz ki, mutlu ve uzun soluklu olacaktır…

Sevgiyle,

İpek Cihan Bilgin

 

(Kaynak: Journal of Research in Personality, Pschology Today)




İpek Cihan Bilgin’in web sitesi:


http://www.duygusalarinma.com



Blogtaki tüm yazıların yayın hakları saklıdır


(c) copyright İpek Cihan Bilgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder